Oksana en Joyce: twee werelden onder één dak

Oksana Korop en Joyce den Besten

Toen Oksana aanbelde bij Joyce voor onderdak had ze maar één tas bij zich. Gevlucht uit Kyiv, haar familie verspreid over Polen en Duitsland, beland in een onbekende stad: Utrecht. Nu, bijna twee jaar later, heeft zij een baan in een modewinkel. Ze werkt, is actief en voelt zich daardoor zoveel beter. Geboren uit nood is de band tussen haar en Joyce uitgegroeid tot vriendschap.

“De keuze om Oksana bij ons in huis op te nemen, was snel gemaakt”, vertelt Joyce den Besten. “De gemeente Utrecht hielp ons met goede informatie en we hadden een plek beschikbaar. We konden iets voor haar betekenen. Wat ik aan Oksana zo bewonder, is haar onverstoorbaarheid en haar doorzettingsvermogen. Ze heeft mij geleerd om door haar ogen naar deze wereld te kijken. Weet je nog, Oksana, jouw eerste baan als koerier bij Picnic? Je stapte op de fiets en ging gewoon aan het werk. Dat vond ik zo stoer van je. Ik voelde me ook trots om je te mogen introduceren met Nederland. Toen je aankwam was het lente. De bloemen stonden in bloei, het was hier net de Keukenhof!”

“Sprookje”

Oksana Korop lacht. “In Oekraïne was ik gewend aan grijze flats, gebouwd in de Sovjet stijl. Hier in Utrecht viel me op: zoveel groen om mij heen! Het leek alsof ik in een sprookje was beland. En jullie hebben schoon water! Ik voelde me vanaf het eerste moment welkom in Nederland. Wat mij ook opviel: de mensen kijken je aan op straat en ze lachen je toe. Die openheid is iets dat ik mij altijd zal blijven herinneren. Het gevoel dat je contact met elkaar hebt. Ja, mode is mijn passie en in de winkel vragen ze mij om een kledingadvies. Op dat moment merk ik: ik hoor erbij, ik word serieus genomen. Nederland is mijn tweede thuis geworden en bij Joyce kan ik altijd mezelf zijn.”

Living in Two Worlds

Op 24 februari brengt de organisatie van Remember Together de twee werelden van Oksana en Joyce bij elkaar. Oekraïne en Nederland vinden elkaar in het Beatrix gebouw bij Utrecht Centraal Station, de plek waar voor zoveel Oekraïners de zoektocht begon naar een nieuwe toekomst en een nieuw thuis.

Bestel je tickets voor 24 februari

Lees ook dit